22 augustus 2016

Orthomoleculaire gewichtsconsulent

Bij veel diëtisten wordt vaak niet gekeken naar de oorzaak van je gewichtstoename. Natuurlijk zijn voeding en lichaamsbeweging belangrijk bij de behandeling van overgewicht, maar dat is vaak niet de optimale oplossing!

Het dieet wordt de hongersnood van de 21-ste eeuw genoemd

Je oergenen houden je graag dik, om te overleven. Bij het volgen van een dieet denkt het lichaam dat er een hongersnood is uitgebroken, waardoor de verbranding op een lager niveau gezet wordt. Je verbrandt minder calorieën en valt daardoor niet meer af. Op een bepaald moment stop je met dit dieet en ga je weer normaal eten, waarna je gewicht direct weer toeneemt en veelal op een hoger niveau uitkomt dan voordat je aan het dieet begon.

Oorzaken van overgewicht

In de praktijk kom ik als orthomoleculaire gewichtsconsulent veel mensen tegen, die gezond eten en voldoende lichaamsbeweging hebben, maar toch niet afvallen. Bij meer dan de helft van de mensen waarbij het gewicht is toegenomen is er een lichamelijke oorzaak.

• Hyperinsulinemie: je houdt vet vast rondom je middel en je hebt vaak honger, direct na een koolhydraatrijke maaltijd.
• Verminderde verzadiging: je bent de hele dag met eten bezig of je merkt kort na de maaltijd dat je toch weer teveel hebt gegeten.
• Verlaagde verbranding: met slechts 1500 kilocalorieën komt een volwassene toch aan.
• Koolhydraatverslaving: je krijgt emotionele klachten als je minder koolhydraten eet dan je gewend bent en je snoept meer als je gespannen of verdrietig bent.
• Trage schildklierwerking: je hebt het vaak koud, bent veel moe, hebt een droge huid, uitvallend haar, gescheurde nagels of obstipatie.

Een goede behandeling van overgewicht

Dit begint bij een uitgebreid onderzoek naar mogelijke lichamelijke oorzaken, die succesvol afvallen in de weg kunnen staan. De resultaten hiervan worden vertaald in een behandelprogramma, waarbij niet direct gegrepen wordt naar dieet en beweging, maar de lichamelijke oorzaken aangepakt worden. Dit gebeurt veelal door middel van vitamines en mineralen.