5 september 2019

Groene thee

Kopje groene gezondheid

Groene thee en zwarte thee worden van dezelfde theeblaadjes gemaakt. Het verschil zit hem in de verwerking van de thee. Groene thee is een niet-gefermenteerde thee gemaakt van gedroogde en/of gestoomde theebladeren. Doordat de thee geen gistingsproces ondergaat (fermentatie) blijven alle natuurlijke stoffen behouden, dit in tegenstelling tot o.a. zwarte thee, die gefermenteerd wordt voor de kleur, smaak en eigenschappen van de thee.

Doordat groene thee niet gefermenteerd is deze rijk aan o.a. vitamines, cafeïne, theaflavines en catechines; polyfenolen die een antioxidatieve werking hebben. Catechines en theaflavines hebben een vijfmaal hogere antioxidatieve werking dan vitamine C en E. Een antioxidant is een stofje dat ervoor zorgt dat vrije radicalen (agressieve, schadelijke stoffen) in het lichaam worden geneutraliseerd. Vrije radicalen kunnen in ongunstige gevallen schade toebrengen aan cellen en weefsel. Zo worden beschadiging in het lichaam op langere termijn zelfs kan op ziekten voorkomen.

In groene thee zijn het met name de catechines die een goede antioxidant werking hebben in het lichaam. Zij vangen zuurstofradicalen weg en remmen de vorming van een toxine die een van de grootste veroorzakers van nierschade is. Groene thee bevat drie keer zoveel catechines als zwarte thee. Naast de antioxidatieve werking hebben catechines ook nog andere functies. Zo spelen ze een rol bij het vetmetabolisme waarbij de dikte van het bloed wordt verminderd, blokkeren ze de vorming van een aantal carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) en hebben ze de mogelijkheid om radioactieve straling te absorberen. Daarnaast remmen ze de groei van een aantal bacteriën en virussen, doden ze bacteriën die tandbederf veroorzaken en hebben ze een zuiverende werking op de huid.

Afvallen met groene thee

Steeds meer berichten in de media suggereren dat je kan afvallen met groene thee. Er zijn zelfs poeders en pillen te verkrijgen met groene thee extracten die je helpen af te vallen. Het klopt dat groene thee kan bijdragen aan het gewichtsverlies. Zoals eerder aangegeven speelt groene thee een rol bij het vetmetabolisme en draagt het bij aan een verhoogde vetverbranding. Tevens kan groene thee de bloedsuikerspiegel reguleren. Doordat er een verminderde afgifte van insuline is zal het lichaam geneigd zijn om minder snel vet op te slaan. Insuline zorgt namelijk voor vetopslag. Zie groene thee niet als de oplossing maar als een hulp tijdens het afvallen. Om af te vallen is meer nodig dan alleen maar groene thee drinken. Het is niet een kwestie van een drankje, poeder of pilletje maar van een leefstijlverandering. Groene thee kan hierin bijdragen maar niet oplossen.

Bron:

Bron: Functional Foods. Alle ingrediënten voor succes. – ir. Corné van Dooren, Understanding normal and clinical nutrition. – Rolfes, Pinna, Withneyir. PowerSlim